november, 2020

Idélådan är död?

Även om det är härligt att vi kommit på att vi behöver hitta sätt för oss att nå ut till människor, att träffa dem och lyssna till dem så räcker inte det om vi ska bygga goda och respektfulla relationer. Det är ett enkelsidigt sätt att se på relationen, att vi hittar sätt som vi behöver för att nå dem. Men vilka sätt har de att nå oss, när det passar dem?

Om vi har kommit på att vi ska möta människorna som vår verksamhet finns till för, så gör vi ju det med syfte att bygga kunskap och förståelse för deras situation, deras rättigheter och behov i relation till oss. Men om vi också vill bygga goda relationer så behöver vi tänkta ett varv till. Oavsett om vi kallar det innovation, ständiga förbättringar, kundsynpunkthantering eller tjänstedesign så behöver organisationen förstå att flödet utifrån och in inte bara kan pågå när organisationen har ett behov av det. Det behovet finns hela tiden, av de som behöver och vill påverka er verksamhet.

Vilka sätt har människor att nå er, när det passar dem?

När de har ett behov av att påverka, hur ska de göra då? Om vi inte också ordnar sätt för dem att komma till oss, så har vi bara hittat nya sätt för oss att göra som det passar oss, när det passar oss. Så bygger vi inte hållbara relationer, varken privat eller på arbetet.

Ni som organisation behöver hitta sätt för att låta människor få komma till er, och låta dem påverka er. Ni behöver skapa kanaler som skapar flöden åt båda hållen, så att de som vill prata med er, om det som är viktigt för dem, också kan göra det när det passar dem.

Människors idéer borde mötas med iver och längtan och inte med stängda dörrar och anonyma inkorgar

Min erfarenhet är att det saknas både längtan och välfungerande kanaler för det här i de flesta offentliga organisationer. Det som finns är i regel det som måste finnas, några få formella vägar in. Och så en och annan idélåda. Men på insidan så utgörs de här tjänsterna ofta av undermåliga processer som är långdragna och utan den prioritet som jag tycker det arbetet borde ha. Jag tycker att det borde vara ett av de finaste uppdragen att ha, att få ansvar för den skattkista till utveckling som medborgarförslag och kundsynpunkter utgör! Och det borde vara ett obligatoriskt steg i alla utvecklingsprocesser att starta äventyret i alla de kundsynpunkter, förbättringsförslag och idéer om förändring som kommer från demokratins alla hörn.

Så hur tänker du att ni ska skapa välfungerande kanaler så att de som vill prata med er, om det som är viktigt för dem, också kan göra det när det passar dem? Så att de kan påverka er och vad ni utforskar i era utvecklingsprocesser?

Du kanske också vill läsa…

Hemmasittarens vrål?

Hemmasittarens vrål?

Skolstart. Både brevlådan och sociala medier fylls med bilder på glada och förväntansfulla barn som ska börja skolan...

Hon som var jag?

Hon som var jag?

Jag har en vän som för ett tag sen födde sitt första barn. Sen hon fick sitt barn så har vi haft anledning att prata...

Kontakt

GLAPPET analysbyrå
Marie Stenman
Lunda Täppväg 14
647 31 Mariefred

Tel: 070 951 47 31
Mail: hej@glappet.nu

Följ glappet

Facebook

LinkedIn

Kontakt

Glappet
Marie Stenman
Lunda Täppväg 14
647 31 Mariefred

Tel: 070 951 47 31
Mail: hej@glappet.nu

GDPR

Följ glappet

Facebook

LinkedIn

Kontakta

GLAPPET analysbyrå
Marie Stenman
Lunda Täppväg 14
647 31 Mariefred

Tel: 070 951 47 31
Mail: hej@glappet.nu

GDPR

Följ glappet

Facebook

LinkedIn